Εξεταστέα Ύλη

Με βάση τις πρόνοιες των περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων του 1998 έως 2008, οι υποψήφιοι που θα παρακαθίσουν στη γραπτή εξέταση θα εξεταστούν στα πιο κάτω θέματα:

(1)   ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Α.  (α) Μέτρα και σταθμά, μονάδες μέτρησης.

(β) Στοιχεία αριθμητικής: Διαιρετότητα. Δυνάμεις ακεραίων, κλασματικών και δεκαδικών αριθμών. Μέγιστος κοινός διαιρέτης, ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο. Κλασματικοί αριθμοί, ιδιότητες και πράξεις. Τροπή κλασμάτων σε δεκαδικούς και αντιστρόφως. Προβλήματα επί των ακεραίων, δεκαδικών και κλασματικών αριθμών. Λόγοι και αναλογίες. Ποσά ευθέως ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα. Σχέδιο υπό κλίμακα και σχετικά προβλήματα. Απλή και σύνθετη μέθοδος των τριών. Προβλήματα κινήσεως. Σημείωση: Τα προβλήματα λύονται είτε με πρακτική αριθμητική είτε με άλγεβρα (εξισώσεις ή συστήματα).

Β.        Στοιχεία Γεωμετρίας: Πυθαγόρειο θεώρημα. Περίμετρος και εμβαδόν των ευθυγράμμων σχημάτων (τρίγωνο, τετράγωνο, παραλληλόγραμμο, ορθογώνιο).  Εμβαδόν και περίμετρος κύκλου. Εμβαδά και όγκοι του κύβου, του ορθογωνίου παραλληλεπίπεδου και του κυλίνδρου.

Γ.         Στοιχεία τριγωνομετρίας: Τριγωνομετρικοί αριθμοί οξείας γωνίας ορθογωνίου τριγώνου. Χρήση τριγωνομετρικών αριθμών για επίλυση προβλημάτων. (Οι τιμές των τριγωνομετρικών αριθμών θα δίνονται).

Δ.       Στοιχεία Συνδυαστικής: Ορισμός του ν! Εφαρμογή της Αρχής της Απαρίθμησης στη λύση προβλημάτων. Υπολογισμός και εφαρμογή σε προβλήματα του αριθμού: των διατάξεων ν διαφορετικών αντικειμένων ανά κ  και των συνδυασμών ν διαφορετικών αντικειμένων ανά κ.

Ε.        Στοιχεία Πιθανοτήτων: Πείραμα τύχης,  δυνατά αποτελέσματα πειράματος, ενδεχόμενο, πράξεις με ενδεχόμενα, βέβαιο ενδεχόμενο, αδύνατο ενδεχόμενο,  συμπληρωματικά ενδεχόμενα, ασυμβίβαστα ενδεχόμενα. Υπολογισμός της πιθανότητας ενδεχομένου.

ΣΤ.      Στοιχεία Στατιστικής: (α) Βασικές έννοιες: Πληθυσμός, άτομο, δείγμα, στατιστικά δεδομένα, ποσοτική και ποιοτική μεταβλητή, (β) Παρουσίαση στατιστικών δεδομένων, πίνακας κατανομής συχνοτήτων και σχετικών συχνοτήτων, (γ) Ομαδοποίηση παρατηρήσεων, (δ) Ερμηνεία γραφικών παραστάσεων συχνοτήτων: Ραβδόγραμμα, κυκλικό διάγραμμα, διάγραμμα συχνοτήτων, πολύγωνο συχνοτήτων και ιστόγραμμα. (ε) Χαρακτηριστικές τιμές μιας κατανομής: Αριθμητικός μέσος, διάμεσος, επικρατούσα τιμή, τυπική απόκλιση.

Σημειώσεις:

Το επισυναπτόμενο τυπολόγιο δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αντίγραφο του τυπολογίου θα δοθεί στους υποψηφίους μαζί με τα θέματα κατά την έναρξη της εξέτασης.
Δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικής μηχανής.

(2)  ΕΛΛΗΝΙΚΑ

α.  Έκθεση Ιδεών:  Ανάπτυξη ενός υποχρεωτικού θέματος

β.  Κείμενο για κατανόηση

γ.  Γλώσσα: Προτάσεις, συνώνυμα, αντίθετα, ετυμολογία, παράγωγα ουσιαστικά, παράγωγα επίθετα κ.α.

(3)   ΑΓΓΛΙΚΑ

α.  Έκθεση Ιδεών:  Ανάπτυξη ενός υποχρεωτικού θέματος

β.  Κείμενο για κατανόηση

γ.   Γλώσσα:  Μετασχηματισμός προτάσεων (Transformation), Συμπλήρωση κειμένου με κενά, Συμπλήρωση

κενών σε προτάσεις / κείμενο, παραγωγή λέξεων.

(4)   ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
α.   Επικαιρότητα

β.   Ιστορία της Κύπρου

γ.   Ιστορία  της Ελλάδας (από το 1453 μ.Χ. μέχρι σήμερα)

δ.   Γεωγραφία της Κύπρου

ε.   Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνείς Οργανισμοί

στ.  Διάρθρωση του κράτους (Υπουργεία/ Τμήματα/ Ανεξάρτητες Υπηρεσίες/ Αξιωματούχοι του Κράτους, Πολιτειακοί Θεσμοί)

ζ.   Τρόπος σκέψης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

1.ΔΥΝΑΜΗ ΧΕΙΡΟΛΑΒΗΣ
(α)  ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ: Αξιολόγηση μέγιστης δύναμης των μυών του πήχεως για δυνατό κράτημα και έλξη αντικειμένου.
(β)  ΟΡΓΑΝΑ: Ένα βαθμονομημένο μηχανικό ή ηλεκτρονικό δυναμόμετρο, τύπου Jamar, με προσαρμοζόμενη λαβή.
(γ)   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: Ο εξεταζόμενος σφίγγει με το δεξί του το χέρι, την χειρολαβή του δυναμομέτρου όσο πιο δυνατά μπορεί,  για  2 – 3 δευτερόλεπτα, κρατώντας το δυναμόμετρο μακριά από το κορμί του και με την όψη των ενδείξεων να είναι στραμμένη προς τον εξεταστή. Κατά την διάρκεια της δοκιμασίας ο βραχίονας και το χέρι που κρατά το δυναμόμετρο δεν πρέπει να αγγίζουν το σώμα. Επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία με το αριστερό του χέρι και στη συνέχεια καταγράφεται το άθροισμα και των δύο χεριών. Πριν από κάθε δοκιμαζόμενο και μετά από κάθε προσπάθεια θα πρέπει να ελέγχεται ότι το δυναμόμετρο επαναρυθμίστηκε στο μηδέν.
(δ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η δοκιμασία εκτελείται δύο φορές για κάθε χέρι μετά από μια μικρή ανάπαυση μεταξύ της 1ης και 2ης  προσπάθειας και καταγράφεται η καλύτερη προσπάθεια σε κιλά και δέκατα του κιλού.
(ε) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:Για άντρες:  90 kg | Για γυναίκες: 65 kg

2. ΔΙΠΛΩΣΗ ΑΠΟ ΕΔΡΑΙΑ ΘΕΣΗ
(α) ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ: Αξιολόγηση της ελαστικότητας των ραχιαίων μυών, της κινητικότητας της λεκάνης  και των οπίσθιων μηριαίων μυών.
(β) ΟΡΓΑΝΑ: Ένα βαθμονομημένο σε εκατοστά του μέτρου (cm) μηχανικό Ευλυγισιόμετρο.
(γ)  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ:  Ο εξεταζόμενος κάθεται στην εδραία θέση τοποθετώντας τα πέλματα των ποδιών του (χωρίς παπούτσια) στις καθορισμένες θέσεις της συσκευής. Διπλώνει τον κορμό και εκτείνει τα χέρια του μπροστά, χωρίς να λυγίζει τα γόνατά του. Προσπαθεί να μείνει ακίνητος για δύο δευτερόλεπτα, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις.
(δ)  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η δοκιμασία εκτελείται δύο φορές και θα καταγράφεται η καλύτερη προσπάθεια. Ο εξεταστής προσέχει να μην λυγίζουν τα γόνατα. Η επίδοση ορίζεται στο σημείο της βαθμονομημένης κλίμακας που μπορεί να φτάσει ο εξεταζόμενος με τις άκρες των δακτύλων του. Τα αποτελέσματα δίνονται από την κλίμακα σε εκατοστά του μέτρου (cm).
(ε) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:  Για άντρες: 0  cm | Για γυναίκες: 5  cm

3.ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΥ ΑΛΜΑΤΟΣ

(α) ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ:  Αξιολόγηση της μέγιστης μυϊκής ισχύς και ταχυδύναμης των ποδιών και της αλτικότητας των κάτω άκρων.
(β) ΟΡΓΑΝΑ: Ηλεκτρονικός δυναμοτάπητας, τύπου Bosco.
(γ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: Ο εξεταζόμενος ανεβαίνει πάνω στον ηλεκτρονικό δυναμοτάπητα, όπου εκτελεί ένα κατακόρυφο άλμα με ταλάντευση και με τη χρήση χεριών. Ο ηλεκτρονικός δυναμοτάπητας καταγράφει τη χρονική διάρκεια της πτήσης του άλματος και από το χρόνο πτήσης υπολογίζεται το ύψος πτήσης και το παραγόμενο έργο και η ισχύς. Βασική προϋπόθεση είναι η θέση που πραγματοποιείται το άλμα στην απογείωση  να είναι η ίδια και κατά την προσγείωση του εξεταζόμενου.
(δ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η δοκιμασία εκτελείται δύο φορές, μετά από μια μικρή ανάπαυση μεταξύ της 1ης και 2ης προσπάθειας και καταγράφεται η καλύτερη προσπάθεια σε εκατοστά και δέκατα του εκατοστού του μέτρου.
(ε) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:  Για άντρες: 40   cm | Για γυναίκες: 30 cm

4.ΔΡΟΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 30  ΜΕΤΡΩΝ

(α) ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ: Αξιολόγηση ικανότητας για άμεση και γρήγορη μετακίνηση του σώματος.
(β) ΟΡΓΑΝΑ: Δύο χρονόμετρα, δύο σημαδούρες για γραμμή τερματισμού και επίπεδος  χώρος  μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων.   (γ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: Πριν από την έναρξη της δοκιμασίας θα πρέπει να γίνεται κατάλληλη προετοιμασία με προθέρμανση και διατατικές ασκήσεις. Κατά την εξέταση ο εξεταζόμενος βρίσκεται πίσω από τη γραμμή εκκίνησης και μετά από πρόσταγμα ξεκινά από όρθια θέση να τρέχει, χωρίς συναγωνισμό, απόσταση 30 μέτρων χωρίς συναγωνισμό, όσο το δυνατό γρηγορότερα και σε ευθεία γραμμή.
(δ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:  Η δοκιμασία εκτελείται δύο φορές, μετά από μικρή ανάπαυση μεταξύ της 1ης και 2ης προσπάθειας και καταγράφεται η καλύτερη προσπάθεια σε δευτερόλεπτα και δέκατα του δευτερολέπτου.
(ε) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:  Για άντρες: 4,5 sec | Για γυναίκες: 5,0 sec

5.ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΤΟΧΗΣ 12 ΛΕΠΤΩΝ

(α) ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ: Αξιολόγηση καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας σε κόπωση και της ικανότητας του Οργανισμού για παραγωγή μυϊκού έργου παρατεταμένης διάρκειας.
(β) ΟΡΓΑΝΑ: Στίβος 400 μέτρων, τουλάχιστο δύο χρονόμετρα με δυνατότητα καταγραφής πολλαπλών μετρήσεων, μία σφυρίχτρα για την εκκίνηση και τον τερματισμό, δύο πινάκια που θα είναι καταγραμμένα τα ονόματα των εξεταζομένων ανά ομάδα, μαζί με τους αριθμούς που θα φέρουν στο στήθος, καθώς και έντυπα καταγραφής των αποτελεσμάτων όπου θα φαίνονται αναλυτικά οι στροφές που διένυσε ο κάθε εξεταζόμενος μέχρι να τερματίσει.
(γ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: Πριν την έναρξη της δοκιμασίας οι εξεταζόμενοι χωρίζονται σε μικρές ομάδες, τους δίνονται οι αριθμοί που θα πρέπει να τοποθετήσουν στο στήθος τους και, μετά από ολιγόλεπτη προθέρμανση, η πρώτη ομάδα που θα εξεταστεί καλείται να παραταχθεί στην γραμμή εκκίνησης για να ξεκινήσει η δοκιμασία. Μετά από πρόσταγμα, οι εξεταζόμενοι ξεκινούν να τρέχουν για διάρκεια 12 λεπτών και σε κάθε στροφή ενημερώνονται από τους χρονομέτρες για το ρυθμό που ακολουθούν, μέχρι τη λήξη του χρόνου των 12 λεπτών. Οι άντρες πρέπει να διανύσουν στο χρόνο των 12 λεπτών έξι (6) στροφές (2.400 μέτρα) και οι γυναίκες πέντε (5) στροφές (2.000 μέτρα). Η γραμμή εκκίνησης και ο τερματισμός θα είναι στο ίδιο σημείο. Όσοι εξεταζόμενοι δεν καλύψουν την προβλεπόμενη απόσταση, απορρίπτονται.
(δ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η δοκιμασία εκτελείται μόνο μία φορά.
(ε) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:  Για άντρες: 400 m | Για γυναίκες: 000 m

Layer 1